HRB = ecologisch bouwen aan de toekomst

Ecologisch verantwoord

Bij HRB zetten wij voor 100 procent in op het bouwmateriaal van de toekomst. Door gebruik te maken van CLT willen wij vooruitdenken en op een ecologisch verantwoorde manier bouwen aan de wereld van morgen.

Ecologisch verantwoord

Bij HRB zetten wij voor 100 procent in op het bouwmateriaal van de toekomst. Door gebruik te maken van CLT willen wij vooruitdenken en op een ecologisch verantwoorde manier bouwen aan de wereld van morgen.

Duurzaam bouwen met CLT

Voor al onze constructies maken wij gebruik van CLT (Cross Laminated Timber of kruislaaghout), een duurzame, kwalitatief hoogstaande en ecologische houttoepassing die multifunctioneel kan worden ingezet.

CLT wordt gevormd door massieve planken die opgebouwd zijn uit drie tot zeven houtlagen die kruiselings aan elkaar worden gelijmd. De manier waarop dit gebeurt, zorgt ervoor dat de constructies bovendien extra sterk, stabiel en isolerend zijn.

Ecologisch & Energiezuinig

Zero waste

Door met CLT te werken, bouwen wij bijna energieneutraal (BEN). Vergis je niet, CLT-bouw heeft niets te maken met houtskeletbouw. Het gaat hier om massieve constructies waarbij snelbouwsteen en staal vervangen worden door massief houten panelen.

Het hout dat gebruikt wordt is afkomstig uit nauwkeurige beheerde bossen die steeds opnieuw worden aangeplant. Hierdoor ontstaat er een cyclus van CO2-opslag die heilzaam is voor het klimaat. Bovendien kan het materiaal hergebruikt/gerecycleerd worden wanneer het gebouw wordt afgebroken.

Lees meer over CLT en ecologie

Graag meer weten over onze bouwmethode?

Uw en onze gezondheid krijgt de hoogste prioriteit. Wij nemen hiervoor alle veiligheidsmaatregelen in acht, maar bieden u steeds de kans om een (digitale) afspraak in te boeken.

Voordelen CLT

Energiezuinig

Hout isoleert sowieso veel beter dan beton. Bovendien zorgt de gelamineerde structuur van CLT voor een maximale luchtdichtheid van het gebouw, waardoor constructies die uit CLT zijn opgetrokken zeer goede isolatiescores halen. Ook het ontbreken van koudebruggen draagt bij tot een betere isolatie. Hoewel er hierdoor minder geïsoleerd moet worden!

Uiterst betrouwbaar

Zowel op vlak van stabiliteit als van brandveiligheid scoren CLT-constructies beter dan gebouwen die uit beton of staal zijn opgetrokken. De massieve planken die zijn opgebouwd uit kruiselings verlijmde platen, maken van CLT een solide bouwmateriaal. De dichtheid zorgt bovendien voor extra brandveiligheid: CLT vervormt niet bij hoge temperaturen.

Ecologisch

CLT is een recycleerbaar en duurzaam bouwmateriaal met een bewezen gunstig effect op het klimaat: de bomen waaruit het hout is vervaardigd, hebben CO2 uit de atmosfeer gehaald. Het bouwmateriaal fungeert dus als opslagplaats voor CO2 terwijl klassieke bouwmaterialen als baksteen en staal enkel CO2 uitstoten. De productie van dit materiaal is CO2 neutraal!

Optimaal binnenklimaat

Door de natuurlijke isolerende werking van CLT en de afwezigheid van koude materialen zoals staal en baksteen, vormen de houten wanden een natuurlijke bescherming tegen veranderende weersomstandigheden. In de winter beschermen ze tegen de kou, in de zomer geven ze sneller de hitte af. Bovendien is CLT een optimale vochtregulator.